GRUZIE 28 - SVANETIE cesta offroad
Obsah pokračuje za reklamou
Pokračujte dolů pro další obsah
Album zobrazuje pouze fotky a videa ( z ). - zrušit filtraci.

Odstranění fotek a videí z alba

Vyberte všechny fotky či videa, které chcete smazat a potvrďte akci.

Název

GRUZIE 28 - SVANETIE cesta offroad

Popis

ALB 1396
Kraj Svanetie je těžce přístupný a pro rychlejší zvládnutí jsme si najali celkem 4 offroady – jeden řídil náš Jura a ostatní tři byli cizí. Nastala kuriozní situace – kdy jsme byli daleko od místa ubytování a tito tři začali stávkovat. Bylo to v Jorkali u kostela sv.Archandělů. Vidím to jako dnes – sedli si na bobek a že nás dál nepovezou, že za tu cestu chtějí připlatit, jinak odjedou a nechají nás tam. Docela blbá situace pro delegáta cestovky, který by neznal místní mentalitu, neznal jazyk a neměl známé mezi místními. Roman s úsměvem řekl, že jim děkuje, že zavolá pro jiné kamarády a že si oni rádi výlet zaplatí ze svého. Dohoda byla hned sjednána – měli jsme to ještě lacinější než bylo sjednáno před cestou. Ten kraj je chudý, práce není, a i málo je někdy dost. Při loučení jim Roman slíbil, že si je bude vždy najímat, takže spokojenost ma obou stranách. Ani jsem se jim nedivil, že to zkusili, ale všechno dobře dopadlo

K cestě po Svanetii jen doplním, že rozhodnutí Romana o změně pořadí navštívených míst bylo výborné – sotva jsme vyjeli ze Svanetie, tak po deštích tam byla zavalená kamením přístupová silnice a opravy trvaly asi dva dny, a ty by nám sakra chyběly

Využiju ještě toto album pro představení gruzínského jídla a způsobu stravování. Mně osobně velice vyhovovalo velké množství různě upravené zeleniny, ne tak ostatním z tlupy – u žen mi to ale překvapilo. Měli jsme štěstí, že jsme s výjimkou prvního dne, kdy jsme byli ubytovaní v hotelu, tak všechny ostatní dny jsme se stravovali s místními na tržišti nebo u nich doma, protože jsme byli ubytováni u místních lidí a byli jsme jejich hosté.
Základem gruzínské pohostinnosti je Supra - v překladu ubrus – a proplétá v sobě všechny tradice, ať už víru v Boha, dlouhou historii vína nebo schopnost Gruzínů dobře se bavit. Slovo supra znamená a označuje jakoukoliv oslavu, ať už je na ní několik set lidí jako na svatbě, nebo malé setkání přátel. Je to prostě supr supra. Na prostřený ubrus se snese velké množství jídla a pochutin na společných mísách, které se všechny položí doprostřed stolu, a hosté si z nich nakládají na svůj vlastní talíř. Jídlo je doprovázené přípitky, které tvoří hlavní páteř večera a jsou do značné míry ritualizované.

Gruzínci jsou velmi pohostinným národem, a tak vám jakékoliv jídlo připraví s láskou a dají, co mají nejlepšího. Začíná se u plného stolu a stůl musí být plný, i když se končí. Vše se neustále doplňovalo a až mi přišlo líto, že se na nespotřebované jídlo dal další vrchovatý talířek. Prostě masakr. V rodinách bylo vše zaplaceno předem, jinak chtít platit za pozvání k pohoštění je považováno za nejhlubší urážku.

Zvláštní roli má TAMADA – vedoucí stolování, zpravidla hlava rodu. Žena tamadou být nemůže, úkolem žen je starat se o plné stoly, pít pouze střídmě, ale pokud je vše obstarané, tak si můžou přisednout a bavit se. Bylo nám to i až nepříjemné, že se stolování hostitelka neúčastnila. Tamada to nemá lehké, musí pít ze všech nejvíc, ale neopít se. Na přípitek musí být sklenice vždy plná, na což dohlíží pomocníci tamady, tzv. merkipe, a při přípitku se pije pokaždé do dna. Nechat sklenici nedopitou je urážlivé. Přesné pořadí přípitků se liší podle regionu a příležitosti, ale tradiční přípitky jsou na rodinu, na ženy, na Boha, na mrtvé, na děti, na lásku a na svobodu. Musím pochválit, že byli k našemu pití shovívaví – krok se s nimi nedá držet-

Ke gruzínskému stolování neodmyslitelně patří chačapuri – chlebová placka z kynutého těsta plněná speciálním sýrem hrudkovité konzistence. Chačapuri má mnoho obdob, je velmi levné a zakoupíte ho prakticky kdekoliv. Další forma je fazolemi plněné lobiani nebo adžaruli – placka se sýrem, polosyrovým vejcem a máslem. Už jsem uváděl v Gori ochutnané těstovinové balíčky khinkali plněné masem. Skvělé jídlo bylo Badridžani - zapečený lilek s pastou z vlašských ořechů, cibule a bylinek podávaný za studena. Z dezertů byla u nás nejvíce oblíbená tzv. churčchela - jsou to vlašské nebo lískové ořechy navlečené na šňůrce a máčené v několika vrstvách hroznového sirupu, který se usuší.

Období

září 2013 až leden 2020

Statistiky

  • 50 fotek
  • - zobrazení
  • 18 se líbí

Kategorie a štítky

Nastavení

Veřejné album

Vidí všichni lidé.

Přístupné pro 18+

Vidí pouze lidé, kteří potvrdí svou plnoletost pro zobrazení obsahu 18+.

Skryté album

Vidí pouze lidé, kteří znají přesnou adresu alba.

Zakódované album

Vidí pouze lidé, kteří zadají kód, který nastavíte.

Nahlásit album
Reklama

Další alba autora

Podobná alba

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí...

Také album můžete sdílet

Obsah 18+

Toto album může mít nevhodný obsah pro mladistvé.
Vstup do alba je povolen jen osobám, kterým je minimálně 18 let.

Je mi alespoň 18 let
Opustit album
TIP Chcete-li pohodlně zobrazovat alba s citlivým obsahem bez nutnosti potvrzení,
povolte si tuto funkci v nastavení. Zjistěte více o obsahu pro dospělé.
Spustit prezentaci Zastavit
TIP Změny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotkuvideo tak objeví více lidí.
GRUZIE 28 - SVANETIE cesta offroad
Komentáře Přidat
Vložit komentář
Komentář lze odeslat klávesovou zkratkou shift + enter
Přihlásit a komentovat