camp ALTA

Název

camp ALTA

Popis

ALB č. 616
Příběh 17 ze 45 má jméno camp ALTA
http://www.youtube.com/watch?v=yE0E3Ugenjo
Pacifik - Velrybářská výprava

Záznam expedice severní Norsko - Švédsko 2014 10.-27.7.2014
Kdo se v albech z této cesty ztratí, najde cestu v pilotním albu http://bele.rajce.idnes.cz/Norsky_fotodenik

Příběh 17
Camp Alta byl u krásného jezera, kde se dalo jít po molu daleko do vodní hladiny a mít pocit vodníka, který si to takto může vychutnávat. Jako každý měl i tento lavvu, kde jsme se před spánkem mohli shromáždit a ochutnat jednu místní samozřejmost a delikatesu – sušenou tresku.

Názory nás od středu Evropy se na tento pokrm různí a informace také. Určitě je to tradiční způsob uchování potravy na období zimy, kdy se nedají ryby lovit a jíst se musí. My jsme to žužlali v puse jako lupínky a zapíjeli českým pivem, jinak se to prý máčí 2-3 dny, až mají ryby původní hmotnost. No podle mne to spíše pomalu vaří a je to forma husté polévky, tak bych to asi dělal já a naštěstí nemusím. Necháme to tedy jen na nich

Protože už dlouho nebude samostatné album ke kempu – až někde zmíním ten poslední, a to spíše kvůli videu a soutěži na rozloučenou – tak uvedu ještě jednu gastronomickou zkušenost a půjčím si i k tomu foto od kamarádů. Nabíjel jsem právě baterky do foťáku a neměl možnost to zaznamenat.

Jde o o chutnávku velryby až v kempu v Troms?
Jakub, který už rok studoval v tomto městě měl spoustu známých i osobních zkušeností, přišel s nabídkou ochutnávky velrybího masa.. Přihlásilo se asi 15 zájemců, tak koupil asi 3 kg naprosto dokonale čerstvého masa a 2 jednorázové grily na steaky.

Našlo se pár odvážlivců (já mezi nimi), kteří se rozhodli ochutnat toto maso syrové, tak, jak se často v těchto krajích a extremních podmínkách děje. Maso je hodně tmavé a není tučné. Na chuť je křehké a šťavnaté, konzistence asi jako játra. Dalo se to a asi by to bylo řešení jak přežít.

Steaky se dělají různě tlusté a různě propečené, jak kdo má rád. Tepelná úprava maso zpevní a je mnohem obtížnější ho kousat, protože v něm zbytní nějaké šlachy nebo cévy nebo co, prostě je to jako okusovat provázky. Možná to místní krájí a jedí všechno, nám to docela vadilo. Jako zkušenost dobrý, ale asi bych dal hlas pro omezování lovu velryb, který se tu proti všem ochranám přírody provádí bez skrupulí.

Kšeft je kšeft – není to o základní potravě

Příští příběh 18 ze 45 bude TROMSO letem světem

Období

Statistiky

  • 59 fotek
  • 1 video
  • 12 se líbí

Fototechnika

Nikon COOLPIX P500

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
camp ALTA
Komentáře Přidat