camp ALTA
Název
camp ALTA
Popis
ALB č. 616
Příběh 17 ze 45 má jméno camp ALTA
http://www.youtube.com/watch?v=yE0E3Ugenjo
Pacifik - Velrybářská výprava
Záznam expedice severní Norsko - Švédsko 2014 10.-27.7.2014
Kdo se v albech z této cesty ztratí, najde cestu v pilotním albu http://bele.rajce.idnes.cz/Norsky_fotodenik
Příběh 17
Camp Alta byl u krásného jezera, kde se dalo jít po molu daleko do vodní hladiny a mít pocit vodníka, který si to takto může vychutnávat. Jako každý měl i tento lavvu, kde jsme se před spánkem mohli shromáždit a ochutnat jednu místní samozřejmost a delikatesu – sušenou tresku.
Názory nás od středu Evropy se na tento pokrm různí a informace také. Určitě je to tradiční způsob uchování potravy na období zimy, kdy se nedají ryby lovit a jíst se musí. My jsme to žužlali v puse jako lupínky a zapíjeli českým pivem, jinak se to prý máčí 2-3 dny, až mají ryby původní hmotnost. No podle mne to spíše pomalu vaří a je to forma husté polévky, tak bych to asi dělal já a naštěstí nemusím. Necháme to tedy jen na nich
Protože už dlouho nebude samostatné album ke kempu – až někde zmíním ten poslední, a to spíše kvůli videu a soutěži na rozloučenou – tak uvedu ještě jednu gastronomickou zkušenost a půjčím si i k tomu foto od kamarádů. Nabíjel jsem právě baterky do foťáku a neměl možnost to zaznamenat.
Jde o o chutnávku velryby až v kempu v Troms?
Jakub, který už rok studoval v tomto městě měl spoustu známých i osobních zkušeností, přišel s nabídkou ochutnávky velrybího masa.. Přihlásilo se asi 15 zájemců, tak koupil asi 3 kg naprosto dokonale čerstvého masa a 2 jednorázové grily na steaky.
Našlo se pár odvážlivců (já mezi nimi), kteří se rozhodli ochutnat toto maso syrové, tak, jak se často v těchto krajích a extremních podmínkách děje. Maso je hodně tmavé a není tučné. Na chuť je křehké a šťavnaté, konzistence asi jako játra. Dalo se to a asi by to bylo řešení jak přežít.
Steaky se dělají různě tlusté a různě propečené, jak kdo má rád. Tepelná úprava maso zpevní a je mnohem obtížnější ho kousat, protože v něm zbytní nějaké šlachy nebo cévy nebo co, prostě je to jako okusovat provázky. Možná to místní krájí a jedí všechno, nám to docela vadilo. Jako zkušenost dobrý, ale asi bych dal hlas pro omezování lovu velryb, který se tu proti všem ochranám přírody provádí bez skrupulí.
Kšeft je kšeft – není to o základní potravě
Příští příběh 18 ze 45 bude TROMSO letem světem
Období
Statistiky
- 59 fotek
- 1 video
- 12 se líbí
Fototechnika
Nikon COOLPIX P500Kategorie a štítky
Nastavení
Vytvořte si fotodárky
Z alb a fotek na Rajčeti nebo i z disku počítače si můžete snadno a rychle vytvořit různé fotodárky pro sebe nebo své přátele.